NØRD HJØRNET

Du kender sikkert protokollerne HTTP(www), Pop3/IMAP(e-mail) og NNTP(news). Før HTTP protokollen begyndte sin indtrængen i 1993 brugte man andre protokoller, hvor af nogle af dem stadig eksisterer. Der er Gopher, Wais, FTP, IRC , Telnet og Ping. Her på siden vil jeg skrive lidt om FTP og Gopher.

FTP

FTP står for "File Transfer Protocol" og bruges til at overføre filer mellem forskellige servere på internet. Der bruges to porte på FTP serveren ved en filoverførsel en til overførsel- og en til kontrolsignaler.
FTP bruges idag bla. til at uploade hjemmesider som denne til en server, og til at downloade filer fra særlige FTP-sites. På nogle af disse sites kan man hente masser af shareware, freeware og public domain programmer. For at hente filer fra FTP servere skal man bruge en FTP-klient for at kunne snakke med FTP-serveren. De fleste browsere understøtter FTP protokollen, men hvis din ikke gør skal du bruge en FTP-klient som f.eks WS_FTP.
Herunder har jeg lagt et link til en af de største FTP servere som er Finsk og link til Microsofts FTP site. Begge kan du besøge som anonym ved at trykke på linkene.

ftp.funet.fi

ftp.microsoft.com

Gopher

Gopher er endnu en måde at hente filer på ligesom med FTP. Gopher har den fordel i forhold til FTP at den er mindre resource krævende end FTP, da der kun optages en port. Gohper logger på et øjeblik og henter en liste. Hvis man så vil hente en fil logger Gopher igen på i det øjeblik det tager at hente filen. Gopher har tilgengæld den ulempe at den er mindre udbredt end FTP, så det kan være svært at finde en Gopher-server. Der skal bruges et klient program for at bruge Gopher. Du kan f.eks. bruge "WS Gopher", som du sandsynligvis kan hente på FUNET via ovenstående ftp-hyperlink. Hvis du har et Gopher klient program kan du bruge nedenstående link til den Finske FUNET server via Gopher protokollen:

gopher.funet.fi

Til dem der gerne vil se nærmere på FUNET, men som ikke har mod på at prøve en ny protokol, kan de bruge HTTP protokollen: www.funet.fi , men så se at komme væk fra denne underside fordi du er IKKE en nørd.

Java Script In Progress

System Check This is just a BETA (28.10.2009)